Torna a l'essèncial
Torna a l'essèncial
Torna a l'essencial
Torna a l'essencial
Torna a l'essèncial
De vacances familia

Torna a l'essencial

DE VACANCES 2021

«Tot té el seu moment, sota el cel hi ha un temps per a cada cosa»

Ecl 3,1

TROBAR TEMPS EN FAMÍLIA,
TROBAR TEMPS AMB DÉU

Encara que el mes d'agost ja no és el que era, —el temps de vacances per excel·lència—, la majoria de les persones a l'agost tenim un temps per descansar.

Avui en dia, a tot arreu ens parlen de «tornar a l'essencial» però, què significa realment aquest concepte? Es tracta de «redecorar» els nostres habitatges amb objectes fets amb materials suposadaments ecològics (sense considerar que a vegades venen de llocs llunyans, que generen en moltes ocasions deforestació o pobresa) i comprar-nos (i comprar als nostres fills) coses suposadament naturals i menjar bio? O fins i tot caure en pràctiques que teòricament ens connecten amb el nostre jo més essencial (com totes les pràctiques relacionades amb la New Age: ioga, reiki, mindfullness, body balance...), que no tenen res a veure amb Déu i l'Església i que ens allunyen del veritable sentit de la nostra vida?

Aquest estiu hem pensat  en una pàgina senzilla per unes vacances en què pots connectar (ja sigui en família, en parella o sol) amb allò que és important i centrar-te en trobar temps per la teva família i temps per Déu.

 

Es tracta de fer petites accions, molt pràctiques que et faran sentir a prop seu, però sense pressa i amb molt d'amor.

Mn.Oriol.png

Mira el post de Mossèn Oriol «DESCUBRE LA VIRTUD QUE PUEDE ALEGRARTE EL VERANO

Parroquia Sant Sadurni
advertencia.png

IMPORTANT:

Recorda que a l'agost canvien els horaris de Missa a les Parròquies Montornès!

Icona familia2.png
Icona pares.png
001-mother-1.png
Icona preparacio
 
Torna a l'essèncial
Icona familia2.png

Idees per fer en família

Encara que cada família tingui les seves peculiaritats, et fem algunes propostes que poden servir a totes les famílies!

 1. Tenir temps per pregar. Al matí, quan pugeu al cotxe, abans de cada àpat i per anar a dormir. Si sou fora, també fora vergonyes! Per exemple, beneir el menjar a un restaurant no us fa «raritos» sinó una família més cristiana, sense complexos, amb personalitat, agraïda amb tot el que Déu us dona. I un suggeriment extra: pregueu el Rosari junts. Si els nens són petits podeu començar amb un misteri (si no saps o no recordes com pregar el rosari, a la pàgina de ChurchPop trobes una infografia molt útil i xula, que us pot ajudar).
   

 2. Parla amb els nens. Se'ns empeny a parlar de temes banals, i poc a tenir converses significatives, maques, d'aquelles que amb els anys recordarem. Fem espai a Déu en aquestes converses! A Déu li encanta que pensem en Ell. Per què no parlar de Jesús, de la Mare de Déu, de la vida en clau cristiana... Les vacances dels nens i adolescents no han de ser tot soroll i diversió. Trobeu moments de calma. Si no saps com començar, mira algunes de les nostres pàgines, com la de la Mare de Déu o Sant Josep, on trobes curiositats i informació.
   

 3. No et perdis l'alegria d'anar a Missa. Molta gent es pensa que estar de vacances significa estar també de vacances de Jesús i es perden el sagrament més important de la nostra fe: l'Eucaristia. La setmana té 168 hores. No és res 1 hora... Déu vol ser l'amic dels homes. Jesús és el nostre amic. "Queda" amb nosaltres i es fa present a cada Missa. No li fallem!
   

 4. Desconnecteu digitalment (fins i tot de parroquiesmontornes.org! ;). És súper important que els adults, nens i joves deixem els dispositius mòbils (ens costa a tots) i dediquem temps per jugar, fer  manualitats, cuinar, llegir o passejar junts. Si sou a la natura, valoreu i parleu de totes les coses meravelloses que Déu ha fet per nosaltres.
   

 5. Feu una parada a les esglésies. Si esteu de viatge a una ciutat o poble, o fins i tot, a la vostra població, feu junts una petita visita al sagrari, per pregar en família davant del Senyor. Trobareu molta pau. És una manera perfecta de recarregar piles (i millor si podeu fer-ho cada dia!).

De vacances parella.png
Icona pares.png

Idees per fer en parella

Normalment, al llarg del curs la majoria dels esposos no tenen temps per parlar, reflexionar o pregar junts... Aquí van algunes propostes que us poden ajudar a unir-vos més entre vosaltres i amb Déu.

 1. Temps pels dos. Les vacances son un temps important per enfortir el vostre matrimoni. Encara que sembli difícil, és bàsic trobar mínim una horeta per parlar i estar junts tranquil·lament, sense nens. També de Déu i, per què no, del vostre projecte de família (si voleu aprofundir en aquesta idea, teniu article breu sobre aquest tema al Blog de Mossèn Oriol).
   

 2. Aneu a Missa i pregueu junts. Pregar junts enfortirà sempre el vostre matrimoni. Si el teu marit o la teva dona no està tan "connectat" com tu, prega per ell o ella; amb molt d'amor i confiança en els temps de Déu. Ajudarà molt si pot percebre que l'estimes cada cop més.
   

 3. Simplifiqueu i compartiu. De vegades és difícil no deixar-se arrossegar. Tothom i arreu ens diuen que l'èxit es demostra gastant en coses: la casa, la roba, el cotxe, els viatges... I això només són coses i no la felicitat real. Proveu un estil més senzill de vida (això que sí és essencial) i compartint també amb els altres (ensenyeu als vostres fills amb el vostre exemple). Però no només es tracta de compartir objectes. També el vostre temps, el vostre somriure, la vostra ajuda a qui ho necessita.

 
De vacances Sol.png
001-mother-1.png

Idees per fer sol

Sense importar si vius sol o en família, és importar tenir temps per tu mateix, per reflexionar i trobar moments a soles amb Déu.

 1. Canvia de xip. Intenta aquests dies viure sense presses, i tranquil·lament. Disfruta les coses senzilles, com estar amb els teus fills o el teu marit/dona (si estàs casat) més temps. Si tens fills petits, aprofita per jugar amb ells, fer-los molts petons i pesigolles o llegir un conte cada nit. Mira el nostre article on et donem consells per fomentar la lectura.
   

 2. Prega i llegeix la Bíblia. Si t'acostumes cada dia, abans de posar-te en marxa a llegir l'Evangeli del dia i pregar amb la Paraula de Déu (intentant entendre què et diu a tu), començaràs cada matí més feliç (grarantit!). Pots trobar l'Evangeli del dia aquí.
   

 3. Què tal vas de sagraments? A les vacances tots busquem pau, oi que si? I encara que de vegades ens confonen amb falses promeses (com el mindfullness o la meditació sense Déu), possiblement la forma més senzilla, assequible i bonica de sentir tranquil·litat és apropant-se als sagraments. Confessar-se, anar a Missa els dies de cada dia i d'hora et pot sorprendre. Prova-ho i veuràs que és una experiència espiritual preciosa. Als diumenges d'agost també fem les Tardes amb Jesús, una experiència que no et pots perdre!
   

 4. Planeja el curs. També ens passa que moltes vegades, quan tornem a la feina o comença el curs pels nens, no tenim temps de res. I si trobessis un moment gratificant ajudant els altres? A la nostra Parròquia tenim molts serveis que pots fer... I si t'ho planifiques? Mira els ministeris on et necessitem...

 
LECTURES D'ESTIU

Què és un estiu sense llibres?

Com cada any, el Bisbe de Sant Sebastià, Monsenyor José Ignacio Munilla, ens fa la seva proposta de lectura per l'estiu. Tria el teu llibre i disfruta!

Del Papa Francesc

 • Papa Francisco, Soñemos juntos. El camino a un futuro mejor, Plaza& Janes Editores 2020

 • Papa Francisco, De los vicios y de las virtudes, Romana Editorial 2021

Sobre Litúrgia

 • Raniero Cantalamessa, Los Misterios de Cristo en la vida de la Iglesia – 1: Navidad y Bautismo, Monte Carmelo,Burgos 2021

 • Raniero Cantalamessa, Los Misterios de Cristo en la vida de la Iglesia – 4: Pascua y Pentecostés, Monte Carmelo,Burgos 2021

Vida de sants

 • Hugo Rahner, Escritos Ignacianos (Didaskalos, Madrid 2021

 • Juan Alfonso Polanco, Vida de Ignacio de Loyola, Ediciones Mensajero, Bilbao 2021

 • Vito Rizzo, Carlo Acutis. El apóstol de los milenials, Editorial Ciudad Nueva, Madrid 2021

 • Aude Dugast, Jérôme Lejeune, Ediciones Encuentro, Madrid 2021

 • Jöel Guibert, Leonia. La debilidad transfigurada, Monte Carmelo, Burgos 2021

 • Ignacio Amorós Rodríguez-Fraile, El misterio de la sed de Jesús. Madre Teresa, Nueva Eva, Madrid 2020

 • Anne Bernet, Mónica, madre de san Agustín, Palabra 2021

Espiritualitat

 • Tomás Spidlík, Amad el silencio. Meditaciones, Editorial Ciudad Nueva, Madrid 2021

 • Carlos Jesús Gallardo Panadero, Dadme vuestro corazón, Monte Carmelo, Burgos, 2021

 • San Juan Pablo II, Meditación sobre el don, Didaskalos, Madrid 2021

 • Salvador Muñoz Iglesias, La espiritualidad de los salmos, Espiritualidad, Burgos 2021

 • François-Marie Léthel, La luz de Cristo en el corazón de la Iglesia, Ediciones Cor Iesu, Toledo 2021

 • Raniero Cantalamessa, Esos tus ojos misericordiosos, PPC Editorial, Madrid 2021

 • Nicolas Diat, Tiempo de morir, Palabra 2021

 • Jacques Phillippe, La paternidad espiritual del sacerdote, Rialp 2020 

Assaig-pensament

 • R. Reno, El retorno de los dioses fuertes, Homo Legens, Madrid 2020

 • Christopher Dawson, Hacia la comprensión de Europa, Ediciones Encuentro, Madrid 2021

 • Jacinto Bátiz, Cuestiones sobre la eutanasia, Nueva Eva 2021

Església

 • Livio Melina–Traecy Rowland, La Iglesia en el banquillo, Didaskalos, Madrid 2021

 • Card. George Pell, Diario en prisión, Ediciones Palabra, Madrid 2021

 • Peter Seewald, Benedicto XVI. Una vida, Mensajero, Bilbao 2020

Educació

 • Meg Meeker, Educar hijas fuertes en una sociedad líquida, Ediciones Palabra, Madrid 2020

 • Karen E. Bohlin, Educando el carácter a través de la literatura, Didaskalos, Madrid 2020

 • José García de Castro, Educar lo invisible: la inspiración de la educación ignaciana, Mensajero, Bilbao 2021

Lliteratura

 • Dante Alighieri, Divina Comedia, BAC, Madrid 2021

 • Nicholas Wiseman, Fabiola, Homo Legens, Madrid 2021

 • Juan Manuel de Prada, Una biblioteca en el oasis, Magnificat, Madrid 2021

 
025-sun umbrella.png

Si vols més idees amb viatges, música i més activitats per tota la família, pots mirar l'apartat de vacances de 2020.

email.png

Per compartir les teves idees, pensaments o inquietuts... posa't en contacte amb Mossèn Oriol...

Ens ajudes a millorar?

Volem saber la teva opinió per millorar el nostre contingut. Mil gràcies i bon estiu!