Miercoles ceniza 1.png
desertblanc_2.png

Quaresma 

Viure amb sentit

la Quaresma

 VIURE LA CONVERSIÓ

ÉS EL QUE SOM

Informació emmarcada en l'àrea de

FORMACIÓ

navegador blanc.png

de la nostra visió

"Convertiu-vos i creieu en l'evangeli"

Mc 1,15

QUARESMA: UN TEMPS PER A RENOVAR-TE

desierto.png

PROGRAMA DE QUARESMA | Març 2021

Familia.png

Fem desert junts

La Quaresma són 40 dies de preparació i conversió per a la Setmana Santa i la Pasqua. Com ens recorda el Papa Francesc en el seu missatge per aquesta Quaresma, un temps de renovar la fe, l'esperança i la caritat!
El desert simbolitza a la Bíblia un lloc de dificultats però alhora, un lloc on no n'hi ha res superficial i que permet l'encontre amb Déu. Jesús se'n va anar cap al desert, on va ser-hi 40 dies i 40 nits (a la Bíblia el nombre 4 simbolitza l'univers material, i seguit de 0, un temps complet o de vida a la terra). 

Fer desert no significa anar-te'n al Sàhara o als Monegros. Significa avançar cap a l'encontre de Jesús en la seva Passió, mort i, especialment, la seva resurrecció. 

Et proposem un calendari de Quaresma que vincula les 3 pràctiques que ens ajuden en aquest temps (pregària, almoina i dejuni) i les 5 àrees de La nostra Visió, per viure la Quaresma junts, en família.

Descarrega't el pdf

Què és el DIMECRES DE CENDRA?

 • La cendra que s'utilitza s'obté de cremar les palmes usades el Diumenge de Rams de l’any anterior. Això ens recorda que el que va ser signe de glòria ràpid es redueix a res.

 • La imposició de cendra és un costum que ens recorda que algun dia morirem i que el nostre cos es convertirà en pols

 • Ens ensenya que tot el material que tinguem aquí s'acaba. En canvi, tot el bé que tinguem en la nostra ànima ens l' emportarem a l'eternitat. Al final de la nostra vida, només ens emportarem allò que hàgim fet per Déu i pels nostres germans.

 • Quan el sacerdot ens posa la cendra, hem de tenir una actitud de voler millorar, de voler tenir més amistat amb Déu. La cendra se li imposa als nens i als adults.

Què és la QUARESMA? 5 idees

Significat i curiositats

cathopic_1539573667920090.jpg

5 idees sobre la Quaresma

 1. Són 40 dies que ens proposa l’Església per preparar-nos per la Pasqua, que és quan celebrem la Resurrecció de Crist.

 2. Fem com Jesús, que va anar al desert 40 dies, i com el poble d’Israel que va estar 40 anys pel desert.

 3. Un temps de conversió personal i comunitària. Déu desitja un canvi de mentalitat en mi i en tots.

 4. L’important no són els 40 dies, sinó com els vivim.

 5. Les 3 ajudes per a viure aquest temps de preparació són: la pregària, almoina i dejuni.

cathopic_1539573667920090.jpg

5 Curiositats de Quaresma

 1. Per què cada any la Quaresma i la Setmana Sant cauen en dies diferents? Perquè la Pasqua de Resurrecció és en el Diumenge després de la primera lluna plena de primavera. Aquesta és una tradició jueva, que col·locava la Pasqua el dia 14 del mes de nisan.

 2. Per què el color de la Quaresma és el morat? Perquè és un color penitencial, que indica conversió, camí de preparació per a una gran celebració.

 3. Què és més important, el Nadal o la Pasqua? La Pasqua és la més important, seguida del Nadal. Per què? Perquè amb la Resurrecció queda clar que Jesús no només és home, sinó home i Déu.

 4. Abstinència de carn els divendres de Quaresma. No mengem carn com  a senyal de pobresa. Encara que aquí el peix sol ser una mica més car que la carn, a molts països no és així. Tradicionalment, l’Església va proposar de fer abstinència de carn, per viure més senzillament almenys un dels set dies de la setmana. 

 5. Hi ha països d’Àfrica i d’Àsia que fan uns dejunis molt rigorosos.

 

«Mirad, estamos subiendo a Jerusalén...»

Mt 20,18

Cuaresma: un tiempo para renovar la fe, la esperanza y la caridad.

Missatge de Quaresma del papa Francesc