vela BLANC.png
vela BLANC.png
vela BLANC.png

3r Diumenge d'Advent

Aquest Nadal serà diferent,

viu-lo amb sentit!

Viure en profunditat

ÉS EL QUE SOM

estrella.png
jesus (1).png

DESCARREGA ELS HORARIS D'ADVENT I NADAL 2020-2021

«Aclamo el Senyor ple de goig, la meva ànima celebra el meu Déu.»
Is 61,10

calendario.png
familia.png
Activitats que ajuden.png
navegador.png
Cursos Matrimonis.png
musica.png
calendario blanc.png

3r Diumenge d'Advent

QUE LA PANDÈMIA

NO ENS TREGUI L'ALEGRIA!

13 DEC 2020

Què és el goig? El goig és una alegria intensa i desbordant; fins i tot, indiscreptible, que ens sobrepassa, resultat d'experiències molt emocionants i significatives. El goig és el que se sent quan vivim un fet molt important en la nostra vida: el nostre casament, el naixement d'un fill, quan vam acabar la carrera, quan vam aprovar unes oposicions, quan vam tenir un èxit esportiu... 

El Nadal és uns dels grans motius de goig de l'Església i del món sencer, encara que alguns no ho celebrin. El color lila propi de l'Advent dona pas al rosa, per significar que la llum és més a prop i vol ser símbol d'aquesta joia interior per la proximitat del Nadal.

En aquest diumenge ens unim de forma especial a la Mare de Déu, que és el personatge central d'aquesta setmana. Segur que ella, com tots els que heu estat pares, volia tenir ja el seu fill en els seus braços, saber com era la seva cara i fer-li petons... Quina alegria, oi?! Recordes? Doncs el goig que celebrem avui és semblant aquest: encara no però ja és a prop. No és Nadal però ja queda poc.

I com sabeu, aquesta no és una alegria sorollosa o buida, com la rialla del Pare Noel o el "subidón" d'adrenalina que tenen  algunes persones quan compren i gasten (hi ha estudis sobre aquesta qüestió). Es tracta d'una alegria intensa i profunda que fa que una cascada de bondat s'apoderi de nosaltres, que ens fa millors com persones i ens invita a compartir amb els altres el que tenim però, especialmente, el que som.

Aquesta setmana, et convidem a viure el goig, l'alegria de saber que s'apropa la celebració del Naixement del Nen Jesús, i a compartir el que ets amb els altres. Vols provar-ho?

 

A partir de Diumenge 13

a la nit!

0. Mn. Oriol.png
familia de 4 blanc.png

La nostra proposta:

un racó familiar

 

De la mateixa manera que el 1r i el 2n Diumenges d'Advent et vam proposar algunes idees per viure l'època d'Advent amb profunditat i alegria, en família, aquí et trobaràs...

Lupa.png

Curiositats

Coneixements interessants per informar-te i formar-te.

Diario-Esperanza-Blanc.png

Una virtut

Per viure-la tota la setmana, que podràs adaptar en funció de la teva edat.

Virgen Maria .png

Un personatge

Cada setmana la litúrgia ens presenta un personatge, el coneixerem millor.

Activitats-que-ajudenblanc.png

L'espai dels nens 

Propostes per fer en família que ajudin als nens a créixer en la fe.

Curs-matrimonis-blanc.png

Lectures

Per nens i adults, que complementin la virtut de la setmana.

musicablanc.png

Música

Perquè ens encanta i, de fet, qui canta,

prega dues vegades!

Nens-mon2.png
Lupa.png

LA VOLTA AL NADAL
en 10 minuts

No tothom celebra el Nadal de la mateixa manera que ho fem nosaltres. Hi ha moltes tradicions al voltant del Nadal arreu del món. Des d'Espanya, passant per Itàlia o Alemanya, fins a Veneçuela, Colòmbia, Equador, Cuba, Mèxic o Estats Units. Tenim gent d'aquests països a les nostres comunitats parroquials. Veiem què ens expliquen sobre les seves tradicions regionals al voltant del Nadal.

ITALIA

ITÀLIA

Un de fora d'Itàlia es pensa que a tot el país se celebra de la mateixa manera. Però si preguntem a qualsevol italià sobre les tradicions nadalenques, ens dirà que va molt per regions. Molt. No és el mateix al nord que al sud. I no és el mateix al nord-oest que al nord-est. 

 

Un exemple: a la ciutat de Verona, famosa per la història de Romeo e Giulietta, el gran moment és la Nit de Nadal. La Missa de la Nit de Nadal és l'epicentre. Celebren la Missa del Gall a mitjanit i, en acabar, mengen el famós pandoro veronès amb el que anomenen vin brulé, un vi preparat amb espècies que se serveix calent. 

És impensable que en el dia de Nadal, qualsevol persona, sigui creient o no, no digui "Buon natale" per saludar-se. 

 

Un altre exemple: a Itàlia no se celebren els Reis, sinó que ha perdurat una tradició pagana anomenada Befana. És un personatge folklòric. Es tracta d'una bruixa que amb una escombra vola fins a totes les cases per deixar als mitjons llaminadures i fruita seca als nens que s'han comportat bé i carbó als que s'han comportat malament.

ALEMANYA

A Alemanya, el Nadal comença encenent la Corona d'Advent. A més a més, d'aquest pais és originari el Calendari d'Advent, on es troben dolços o petits regals cada dia. A les cases i a les escoles es fan galetes típicament nadalenques, les famoses Plätzchen.

El 06 de desembre, els nens deixen les sabates ben netes fora de casa, perquè Sant Nicolau
Sankt Nikolaus les ompli amb xocolata, mandarines i algun regal.

El vespre de Nadal, les famílies es reuneixen per decorar l'arbre de Nadal (que és originalment d'aquí) i fan un sopar senzill, que consisteix en saltxitxes i amanida de patata (els alemanys sopen normalment molt d'hora) i quan arriba la nit es toca una campana per anunciar l'arribada del Nen Jesús (
Christkind). Aquest dia es donen regals i la gent va a dormir d'hora.

Els mercats de Nadal són molt tradicionals i aquí es troben guarniments de Nadal, menjars típics i begudes calentes.

901_edited.jpg
Venezuela.jpg

VENEÇUELA

A Veneçuela existeixen una innombrable varietat de tradicions vinculades amb el Nadal, i que comencen a celebrar-se des de l'inici de desembre, fins la Candelera, com las Misas de aguinaldos, la mesa navideña, las parrandas, las paraduras del Niño, las patinatas, las danzas de los pastores, el velorio del Niño Jesús o el día de los locos y locaínas. T'expliquem només algunes:

 

«Las gaitas» consiteix en un grup de músics que toquen aquest instrument, des de les 8:00 de la nit fins les 6:00 del matí, per totes les poblacions. 

 

«El Velorio, Danza o Romería de los Pastores del Niño Jesús» es tracta d'una processó amb danses, que se celebra des del primer diumenge de desembre, a partir de la Missa. S'acompanyen amb instruments de corda i percussió i reten homenatge al Nen Jesús. Tots els que hi participen són homes, però alguns es vesteixen de dones, per participar en balls de parelles.

«La Paradura del Niño Jesús» consisteix a «treure a passejar» al Nen Jesús del Pessebre en processó, amb música i pregària, demanant-li que beneeixi les cases i els camps. Quan tornen, el Nen Jesús es col·loca dret. 

 

«Robo y búsqueda del Niño». Se simula que es roba el Nen Jesús durant tres dies i es negocia  la seva devolució per part d'un grup de nens vestits de Mare de Déu, Sant Josep, pastors, àngels, reis d'Orient...

La fest gran, però, és la Nit del 24, en el què preparen regals per a tots els de casa a l'arbre de Nadal.

COLÒMBIA

Les celebracions nadalenques a Colòmbia comencen el dia 07 de desembre, amb el Dia de las velitas. La gent surt al carrer i col·loca espelmes per il·luminar el camí a la Mare de Déu. Normalment, els nens fan la Primera Comunió al dia següent, quan se celebra la Immaculada Concepció.

A partir del dia 16, es prega la "Novena de los Aguinaldos" en família, al voltant del Pessebre. En algunes cases, les figures es col·loquen lluny del lloc on es posa el Nen Jesús i poc a poc es van apropant, per simbolitzar la seva arribada.

El dia 24, les famílies es reuneixen per sopar. Els plats típics són el pollastre, la lechona, los tamales i de postre es mengen natilles i bunyols.

En Nen Jesús porta els regals de Nadal als nens.

Colombia
Ecuador

EQUADOR

Una de les tradicions més boniques d'aquest país és que les famílies preguen a partir del 16 de desembre una novena al Nen Jesús a les nits i fins el 24 de desembre, a la casa on se celebri el sopar de Nadal. Al Pessebre el Nen Jesús es manté tapat i no es destapa fins el dia de Nadal.

El 24 de desembre, en diferents localitats del país, s'organitzen a més a més, Los Pases del Niño,  unes processons multitudinàries que tenen com a centre el Nen Jesús. En alguns llocs els infants es vesteixen amb disfresses d'àngel, de pastor o porten vestits tradicionals dels pobles, originaris del país.

El més important del país és el Pase del Niño Viajero, que s'organitza a la ciutat de Cuenca, on es poden veure carros al·legòrics i els pagesos de les localitats d'Azuay i Cañar, que arriben a cavall i porten al Nen Jesús ofrenes en forma de menjar.

Per sopar, a Equador es menja gall d'indi o carn de porc i no poden faltar com a postre els pristiños, una mena de bunyol en forma d'anella, servits amb mel de panela o de canya.

CUBA

A Cuba, després de la Revolució, el Nadal se celebrava discretament dins del sí de les famílies catòliques. Però a partir de 1997, quan Sant Joan Pau II va anar a l'illa, el 25 de desembre es va convertir en un dia de festa oficial.

Per primera vegada, aquell any es va celebrar la Missa del gall a la catedral de la Habana, que a hores d'ara és la Missa més concorreguda de l'any. Moltes persones, després d'aquesta Missa van al Malecón a veure els focs artificials.

La gent es reuneix a les cases, en un ambient festiu i el menjar tradicional és la carn de porc, que a hores d'ara se sacrifia pel Nadal a les zones rurals. També es menjan turrons i els postres més clàssics de temporada com el dulce de coco, los cascos de guayaba, el boniatillo y la calabacita china.

Cuba
México.jpg

MÈXIC

Moltes tradicions del Nadal mexicà venen de l'època colonial. I encara que hi ha moltes, aquestes dues són les més populars:

«Las posadas». A partir del 16 i fins el 24 de desembre comencen a celebrar-se Las Posadas, festes per preparar l'arribada del Nen Jesús. En elles es reuneixen famíliars i amics i canten La posada, una cançó tradicional, on Sant Josep negocia amb l'hostaler per ser allotjats. Per cantar-la, la meitat dels convidats es queden dintre (com hostalers) i la resta, fora de la casa (al jardí, p.ex.). Els de fora porten «Los peregrinos»,  les figures de Sant Josep i la Mare de Déu muntada en un ase. Després de cantar la posada (que acaba quan els de dintre de la casa obren als pelegrins i els permeten entrar), es trenca la pinyata.

La pinyata. És  posiblement la favorita entre els nens. Originàriament es feia amb una olla de fang i tenia forma d' estrella de 7 pics que representaven els pecats capitals. És enlluernadora i atraient com el pecat, i quan se li fan cops amb un pal es porten els ulls embenats. Quan la pinyata es trenca, simbolitza la mort del pecat, per això cauen benediccions del cel, en forma de fruita o caramels.  
Quan es trenca la pinyata es canta:

«Dale, dale, dale,no pierdas el tino, porque si lo pierdes, pierdes el camino...».  Aquest «camino» feia referència al camí cap a la salvació.

ESTATS UNITS

 • Les celebracions de l'època de Nadal comencen a partir del dia d'Acció de Gràcies o Thanksgiving
   

 • Per Nadal, les famílies decoren les seves cases amb il·luminacions espectaculars i en molts pobles és una tradició veïns.
   

 • El 24 de desembre també se celebra la Missa a les 00:00, per celebrar el Naixement del Nen Jesús.
   

 • Aquest dia, els nens deixen penjats els seus mitjons i esperen els regals del Pare Noel.
   

 • A les cases, a més a més, es posen guarniments de vesc penjats a les portes. Si dues persones es col·loquen sota el vesc han de fer-se un petó.
   

 • A nivell culinari, també és típic preparar le galetes de gingebre.

USA.jpg
daughter-or-granddaughter-spends-time-wi
Diario-Esperanza-Blanc.png

La virtut de la setmana: el GOIG


«Causa de la nostra alegria». A les lletanies del Rosari alabem així a la Mare de Déu, perquè ella és com una còmplice del nostre goig, de l'alegria de ser cristians, especialment en aquesta època d'Advent, quan està tan a prop la celebració del Naixement del Nen Jesús. El Papa Francesc ens diu «un cristià que no és alegre en el seu cor no és un bon cristià.» Per això, la invitació d'aquesta setmana és viure en el goig de la Verge Maria, que sap que ben aviat tindrà en els seus braços al Nen Jesús.

Com a adults: Intentant de ser més alegres, positius, agraïts, pensant en totes les coses bones que tenim i reconèixer les qualitats dels altres. I dir-los-ho! Servir i ajudar als altres amb naturalitat i alegria.

 

Com a nens: Intentant no enfadar-se per qualsevol cosa, estar alegres, intentar ser generosos, ajudar i servir a casa o a l'escola, amb un somriure, estar contents per totes les coses bones que tenim, com els pares, els amics, menjar a taula, un sostre, joguines...

39609.jpg
Virgen Maria .png

El personatge de la Setmana:
MARIA

La Mare de Déu és el persontatge del 3r Diumenge d'Advent. D'ella, Sant Agustí va escriure: «L'Esperit Sant vindrà sobre tu i el poder de l'Altíssim et cobrirà amb la seva ombra; per això, el que neixi de tu serà sant i serà anomenat Fill de Déu. Després d'aquestes paraules de l'àngel, ella, plena de fe i havent concebut a Crist abans en la seva ment que en el seu sí, va dir: Heus aquí l'esclava del Senyor; faci's en mi segons la vostra paraula.»

Maria va rebre primer a Jesús en el seu cor i va estar disposada a fer la voluntat del Senyor. Des de l'amor i la confiança més absoluta. Des de l'entrega i la disposició a servir a Déu.  

Símbols d'aquest Diumenge:

El plançó: És la tija nova, que treurà fruit i on es posarà l'Esperit Sant.

El camí: És el símbol més representatiu de l'Advent. El camí és la preparació del Nadal, redreçant allò que està tort i aplanant els turons.

El goig: L'alegria profunda perquè el Senyor ens salva.

Si vos saber més, mira la pàgina de la Conferència Episcopal Espanyola.

Benvingut a l'espai dels NENS!

Activitats-que-ajuden.gif
 
u1F389.png

ENS SENTIM ALEGRES!

Ja queda poquet per l'aniversari de Jesús!

I continuem amb els preparatius de la seva gran festa! Perquè... 

 

EL NADAL ÉS COM SI FOS L'ANIVERSARI DE JESÚS!


I per això volem fer-li els regals que a Ell li agraden:

el nostre amor per Ell, mitjançant l'amor pels altres.

Si formes part del grup dels "Amics de Jesús" o pertanys als "KTKIDS",  vine a Missa de 12:00 aquest Diumenge 13 i Mossèn Oriol i les teves catequistes et donaran "El teu 2n sobre d'Advent" amb material que hem preparat per a tu, perquè puguis fer les teves manualitats!

Demana als pares que enviïn un e-mail JA! confirmant que vindreu!

 

u1F4E8.png

I si no formes part del grup, perquè vius en un altre poble,

ciutat o país, et tenim una molt bona notícia! Aquí et trobaràs les nostres propostes que podràs descarregar, imprimir o fer a casa. Perquè aquí tots els nens són benvinguts!

Advent Montores.jpg
Carta nen Jesús20202.jpg

CARTA
al Nen Jesús

Alguna vegada t'han escrit una carta o un e-mail? Oi que quan algú et diu coses boniques i que t'estima, t'has sentit molt alegre? Doncs a Jesús també li encanta que li escriguin cartes! Cartes on la gent li digui que l'estima, on la gent li demani alguna cosa que li preocupa, o li doni les gràcies per totes les coses bones que ha rebut gratis, com la família i els amics, l'amor perquè sí dels pares, la salut... coses per les que no es pot pagar i que no tenen preu.

Aquest Nadal, pots escriure una carta al Nen Jesús dient-li tot el que vulguis i donar-la-hi el dia de Nadal, quan vagis a Missa.

Al teu Sobre d'Advent, que Mn. Oriol i les teves catequistes et donaran Diumenge 13,  trobaràs la teva carta impresa, per escriure-li coses boniques al Nen Jesús. I si no vius a Montornès, pots descarregar-te l'arxiu, en castellà i català i imprir-la.

IMG-9159.jpg

Que tothom s'alegri pel Naixement de Jesús!
DECORA LA TEVA FINESTRA

A tothom li agraden les bones notícies i com cristians volem que a tot arreu la gent sàpiga que JESÚS NEIX AQUEST NADAL. Per això et proposem aquesta manualitat, que pots col·locar a la teva finestra, perquè tots els que passin pel carrer sàpiguen que esteu de festa per Jesús. 
I si no tens finestres que donin al carrer a casa, pot col·locar el teu vitrall sobre una taula.

Al teu Sobre d'Advent, que Mn. Oriol i les teves catequistes et donaran Diumenge 13,  trobaràs les instruccions i el material per fer aquesta manualitat. I si no vius a Montornès, pots descarregar-te l'arxiu amb la plantilla i la fitxa per saber com fer-la.

Virgen niño transparente.png
jesus blanc.png

TENS JA MOLTES BONES OBRES APUNTADES PER FER EL BRESSOL del Nen Jesús?

Porta-li el teu regal el dia de Nadal

Quan els nadons neixen, especialment a l'hivern, han d'estar calents, molt a prop de les seves mares i dormir en un bressol on no passin fred. Per mantenir a Jesús calent, pots escalfar-lo amb les bones obres que facis durant l'Advent.
Escriu en un paper cadascuna de les coses bones que facis en aquesta època, retalla en forma de tira i guarda-la per portar-la a Jesús el dia de Nadal.

 

 


Al teu Sobre d'Advent hi trobaràs un tros de paper marró per escriure cadascuna de les obres bones que facis durant l'Advent i que vulguis regalar a Jesús. Li donarem a la Missa de Nadal i les deixarem a l'altar mentres estigui posat el pessebre!

mother-and-child-praying-together.jpg
vela BLANC.png
vela BLANC.png
vela BLANC.png

Només calen 5 minuts per
ENCENDRE EN FAMÍLIA 
la corona d'Advent

El 1r Diumenge d'Advent et vam proposar una corona d'Advent, que vas poder encendre també el 2n Diumenge d'Advent amb la teva família. Aquest 3r Diumenge, pots continuar fent el mateix, encenent la corona d'Advent en família, llegint la Paraula de Déu i pregant junts. 

 • Feu la senyal de la Creu.

 • Llegiu l'Evangeli aquí.

 • Feu la següent pregària, escrita per Mn. Oriol:

PREGÀRIA DIUMENGE III D'ADVENT

 

Pregària de l'alegria

Maria, tu ets la Mare de Déu de l'Alegria.
Maria, Mare de l'Església i mare meva:
Gràcies perquè et vas fiar del projecte del Pare.
Gràcies perquè vas ser mare de qui ens ha portat la salvació: Jesús.
Gràcies perquè et vas deixar omplir de l'Esperit Sant, l'esperit d'Amor.

Per tu, Jesús, tenim l'alegria vertadera, el goig que mai no s'acaba.
Que no faci dependre la meva alegria del que tingui.
Que no faci dependre la meva alegria del reconeixement dels altres.
Que no faci dependre la meva alegria dels meus èxits.
Perquè si et tinc a Tu, Senyor, en la meva vida,
tindré l'alegria vertadera, el goig que mai no s'acaba.
Amén.

 

 • En silenci reflexioneu com podeu viure aquesta setmana per fer realitat la virtut que us proposem abans (goig)

 

NOTA: Podeu encendre l'espelma led de la corona d'Advent cada dia, per pregar abans d'anar a dormir.
 

navegador blanc.png

INTERACTUA AMB NOSALTRES!
Comparteix el teu Pessebre!

Diuen que Sant Francesc d'Assís, després d'anar a Terra Santa com a pelegrí, va tenir la idea de representar el Naixement del Nen Jesús amb figures humanes al segle XIII.
Aquesta brillant idea es va extendre per tot el món i a Espanya i Amèrica les cases es decoren amb les imatges  que mostren a Jesús, Maria i el Nen Jesús. En alguns països fins i tot, no posen el Nen fins al dia de Nadal. 
I tu, ja has col·locat el teu Pessebre a casa?
Envia'ns abans de divendres 18 la foto  (no has de sortir tu) amb el nom de la teva família i pel 4t Diumenge d'Advent la posarem a la web.

L'adreça per enviar les fotos és:

parroquiesmontornes@gmail.com

MOLT IMPORTANT!

Per assegurar que les vostres fotos es publiquin, arribant a la bústia adequada, us preguem que només envieu les imatges del vostre Pessebre per aquesta via. Moltes gràcies!
L'equip de la web.

epiphany-day-female-and-male-figurine-wi
 
mother-and-little-daughter-reading-book-
Curs-matrimonis-blanc.png

LECTURES D'ADVENT

Vols saber més sobre el significat del goig?

Aquí tens un parell de lectures molt interessants pels adults, i pels nens, un conte on-line!

Lectura per adults: 

Papa Francisco y el camino de la verdadera felicidad

Homilía del Papa: La alegría cristiana es la paz

Lectures per nens:

Pedro Pablo Sacristán, El origen de la felicidad

Ja has llegit l'article Crecer a través de la lectura a la secció d'Articles que ajuden? Te'l recomanem per motivar-te a llegir amb els teus fills i trobar idees pràctiques per fomentar la lectura!

 
young-father-teaching-his-little-son-to-
musicablanc.png

LA PLAYLIST D'ADVENT

La música és, sense cap dubte, imprescindible quan estem alegres i plens de goig! I com a l'equip de la web de les Parròquies Montornès, ens encanta perquè pensem que és perfecta per a sentir-nos més a prop de Déu, et posem una llista de les nostres cançons favorites d'Advent per a completar la teuteva Playlist. Gaudeix!

 

La Fe De María - Son By Four (Italia Rodriguez / #Dones)

Pourquoi je t'aime Marie - Natasha St-Pier

Rei del Cel - Worship.cat

Joy - King & Country

Hoy es el Día - Athenas ft. Siervas

With Joy - Adviento Sesiones (Week Three - Joy) - Terry Posthumus

 

 

 

 I si coneixes alguna altra cançó d'Advent que t'encanti i vulguis compartir...

 

 

 

Digues la teva! 

Volem saber la teva opinió per millorar el nostre contingut. Gràcies!